dijous, 13 de desembre del 2007

Vicente Verdú

Vicente Verdú va néixer a Elx el 1942. Doctor en ciències socials per la Universitat de la Sorbona i membre de la Fundació Niemann, de la Universitat de Harvard, és periodista i economista. Ha estat redactor en cap de Cuadernos para el Diálogo i Revista de Occidente i cap de col·laboracions, d’opinió i de cultura a El País. Ha publicat, entre d’altres, Noviazgo y matrimonio en la burguesía española, Las solteronas, El fútbol: mitos, ritos y símbolos, Sentimientos de la vida cotidiana, Domicilios y Emociones. Altres llibres del mateix autor, que han rebut diversos guardons, són: Héroes y vecinos y días sin fumar (finalista del Premi Anagrama d’assaig 1988), Señoras y señores. Impresiones desde los 50 (XV Premi Espasa d’assaig), El planeta americano (Premio Anagrama 1997), El estilo del mundo. La seva labor periodística ha estat reconeguda amb el Premi González-Ruano de periodisme al 1997. Els seus dos últims llibres són El estilo del mundo. La vida en el capitalismo de ficción (Anagrama, 2003) y Yo y tú, objetos de lujo (Debate, 2005).
A l’actualitat, col·labora amb el diari El País.




Yo y tu, objetos de lujo

El personismo: la primera revolució cultural del segle XXI.

Verdú analitza en aquest llibre els canvis personals i socials, i on ha inventat el terme de “personisme” per a definir “les relacions entre persones com a degustacions parcials i sense compromisos profunds". Es refereix a una societat occidental i urbana els models de la qual s’estan traslladant a tot el món a través del procés de globalització.

L’autor ens situa el present al capitalisme de ficció, on la producció d’objectes ofereix experiències, oportunitats de viure més vides, amb el factor entreteniment que ofereixen els parcs temàtics o els centres comercials, amb ofertes de realitats diferents, on el producte no és objecte sinó un subjecte.

El llibre estudia les relacions personals sense els compromisos, on s’uneixen subjectes i objectes “sobjectes” en l'univers d’Internet i les marques, que provoca una enorme revolució de costums i valors, i una cultura amb una altra forma de coneixement i de saber.