dilluns, 3 de desembre del 2007

Característiques de la nova societat

La societat actual té unes característiques completament diferents de les societats d’èpoques passades. Grans canvis en la manera de fer i de pensar han marcat les nostres vides, i per això hem cregut convenient destacar alguns elements claus per al desenvolupament d’aquesta nova societat en què ens hem submergit plenament. Molta gent no sap què faria sense el menjar ràpid, o necessita constantment algun element de les noves tecnologies. D’altres necessiten les grans superfícies, i el paper dels mitjans de comunicació és clau. En aquest apartat parlarem d’aquests elements relativament nous i recents que fan que la societat del consum tingui cada cop més rellevància en les nostres vides.

Grans superfícies: el paper clau i la importància de les grans superfícies és indiscutible en el dia a dia de moltes persones. Algunes, fins i tot, ho consideren llocs necessaris i imprescindibles per al desenvolupament de les seves compres o fins i tot per a poder-hi passar els seus moments d’oci i diversió.

Centres comercials de gran èxit, sobretot pel que fa a la compra de productes. El fet de poder comprar des de pa fins a uns pantalons sense moure’s del mateix lloc és molt valorat pels consumidors d’avui dia. Així que el petit comerç ha quedat aparcat i desplaçat en favor d’aquest comerç massiu i impersonal. Però ja no només és l’adquisició de productes el que busca la gent, sinó que també ha anat guanyant terreny la importància que els consumidors atorguen als llocs de diversió i oci, com restaurants i cinemes, tant característics en els nostres dies. Aquesta fascinació que s’ha generat davant aquestes ‘catedrals del consum és en part produïda gràcies a què en aquests espais s’aconsegueix crear un món d’encant.

Aquestes superfícies presenten un espai on tot és fàcil de trobar, ràpid, segur i net. La persona queda meravellada per aquest món irreal però que se li presenta coma totalment cert i que l’evadeix del dia a dia i de les seves complicacions. En poc temps, aquestes catedrals del consum han aconseguit convertir-se en l’opció més preferida com a alternativa d’oci davant de tota la resta d’opcions. La seva importància i domini en les vides dels ciutadans és tal que ,fins i tot, és al voltant d’aquestes superfícies que es generen i organitzen la resta de construccions i serveis d’una ciutat.

Ciutats dormitori: en ple segle XXI, les persones ja no valoren la comoditat de viure prop de la feina ni d’estar-se en un lloc cèntric i proper a tots els serveis necessaris per qualsevol ciutadà. Sinó que el que es valora és la tranquil·litat, i el fet de tenir una vivenda del seu gust. Al que ens referim, doncs, és a l’aparició de ciutats dormitori, que manquen en molts casos de serveis però que els que hi viuen ja en són conscients. Ells ja tenen en compte que aquell lloc és la seva vivenda, i estan conformes a haver-se de desplaçar per aconseguir tot allò que necessiten i per a cobrir les seves necessitats bàsiques. Els automòbils doncs, entren a tenir una grandíssima importància dins de la quotidianitat de les persones, convertint-se en un element indispensable. Aquesta nova preferència de viure als voltants dels nuclis és conseqüència i causa a la vegada, d’alguna manera d’aquesta redistribució de l’organització de la vida de la ciutat.

Com hem dit abans, les grans superfícies, que estan normalment situades en zones de gran concurrència econòmica i social, han cobrat una gran importància. S’han convertit en el centre del funcionament de les ciutats. És a dir, que és al voltant d’aquests que s’organitzen la resta d’activitats. Això fa que el valor econòmic d’aquests zones pugi i per tant, sigui molt més difícil poder pagar quotes tant elevades per a una vivenda. A la vegada, també el fet que tots els serveis s’acabin trobant en un mateix punt, fa que sigui molt més senzilla la seva compra i per ant, no suposa un problema trobar-se’n allunyat, ja que amb un sol viatge es pot aconseguir tot o quasi tot.

Noves tecnologies: Hi ha ordinadors portàtils, telèfons mòbils, GPS, i tants altres aparells que ens faciliten accions del dia a dia constantment. I és que estem vivint a l’era canviant, una era marcada pels continus canvis que han esdevingut imprescindibles per a nosaltres. Aquesta és la societat de la investigació, de la recerca, de la ciència. La tecnologia ha estat sens dubte, el sector que més ha evolucionat, o millor dit, que està en constant evolució i, a més, de forma accelerada. Aquesta investigació, sobretot s’ha centrat en cobrir el buit generat per la era de la informació.

La globalització ha fet que les distàncies físiques hagin augmentat i per tant, era imprescindible cobrir aquest handicap que afectava a la comunicació. Així és que la tecnologia desenvolupada és una tecnologia aplicada a la informació. En aquest sentit, en destaquen Internet, serveis wifi, PDA’S,mòbils d’alta tecnologia, càmeres digitals, TDT, televisions interactives, etc.

Mitjans de comunicació: Sens dubte són el sector de la societat que més ha patit la revolució de les noves tecnologies. Les rutines de producció i de treball han canviat totalment. La tecnologia ha suplert moltes de les tasques humanes. Això a més d’una redefinició dels papers dels professionals d’aquest àmbit ha produït una agilització del procés de comunicació. I no sols, la quantitat de producció és major sinó també la seva qualitat. Aquest domini de la informació com també de la comunicació ha fet que el mitjans s’hagin convertit
en imprescindibles en una societat cada cop més desinformada davant la complexitat creixent de la realitat i d’una societat on les distàncies cada vegada són més grans.

Rapidesa: Com hem dit anteriorment, el desenvolupament de les tecnologies ha provocat una supressió de barreres pel que fa a l’espai i sobretot en el temps. El ritme de vida s’ha vist evocat en una constant espiral de velocitat per tal d’aconseguir guanyar a les distàncies físiques provocades per la globalització a la vegada d’estar a la par amb la velocitat en què viatja la informació. Per tant, aspectes com són el menjar i el transport, que abans tenien la seva importància degut al “ritual” que acompanyava a l’acte en sí, han quedat vençuts per aquest espiral enèrgic. Però la realitat és que més enllà de la funcionalitat, s’han convertit en un estil de vida.